„L’Oréal“ ir UNESCO pagerbė 21 išskirtinę Baltijos šalių mokslo moterį

Pranešimas spaudai, parengtas L’Oreal Poland and Baltic HUB ir Fabula. 

Pirmą kartą nuo pandemijos laikotarpio Baltijos šalyse surengta L’Oréal-UNESCO programos „Moterims moksle“ jaunųjų talentų ceremonija, kurios metu pagerbtos 2020, 2021 ir 2022 m. laureatės. Iškilmingoje ceremonijoje Rygos technikos universiteto patalpose Latvijoje buvo pagerbta 21 išskirtinė mokslininkė iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, jų veiklos rezultatai ir indėlis į mokslą, mokslinius tyrimus ir inovacijas. Programa Latvijoje veikia nuo 2005 m., Lietuvoje ir Estijoje – nuo 2017 m. Ji įgyvendinama unikalios partnerystės tarp „L’Oréal Baltic“, kiekvienos šalies mokslų akademijų ir nacionalinių UNESCO komisijų pagrindu.

21 talentinga jaunoji mokslininkė iš Baltijos šalių buvo pagerbta ir apdovanota už puikius mokslinius tyrimus gamtos, medicinos ir sveikatos, matematikos, informatikos, technologijų bei inžinerijos srityse. Kiekviena jaunoji talentė yra užsidegusi ir pasiryžusi ieškoti sprendimų svarbiems mūsų šalių mokslo iššūkiams, su kuriais šiandien susiduria pasaulis. Ceremonijos metu išskirtinį moterų indėlį į mokslą pagerbė garbinga auditorija, kurią sudarė mokslo atstovai, akademikai ir nuomonių lyderiai.

„Pasaulis susiduria su neprilygstamais iššūkiais – klimato kaita, išteklių stygiumi, pavojais sveikatai, COVID-19 pandemija ir daugeliu kitų vis didėjančių pasaulio problemų. Ši ceremonija yra puiki proga suvienyti visus talentus – 21 nuostabią mokslininkę ir apdovanoti jas už indėlį į mokslą ir inovatyvius mokslinius tyrimus, kurie padeda rasti sprendimus įvairiose disciplinose tam, kad mūsų ateitis taptų geresnė“, – sako Valéry Gaucherand, „L’Oréal“ generalinis direktorius Lenkijoje ir Baltijos šalyse.

„Nepaprastai svarbu skatinti ir padėti moterims siekiant karjeros moksle, nes jų vykdomi tyrimai, atradimai ir inovacijos padeda spręsti globalius išsūkius ir kurti švaresnę, teisingesnę ir šviesesnę ateitį mūsų vaikams. Ši programa yra viena iš sėkmingiausių unikalių bendradarbiavimo tarp verslo, mokslo ir  visuomenės pavyzdžių, kuri, tikimės, dar daug metų užtikrintais ir matomais žingsniais išryškins moterų moksle svarbą ir skatins reikšmingus mokslinius tyrimus“, – teigia Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Miglė Mašanauskienė.

Visos mokslininkės, atrinktos per pastaruosius trejus metus ir apdovanotos pagal L’Oréal-UNESCO programą, įrodo, kad jų atliekami moksliniai tyrimai gali būti labai svarbūs sprendžiant šiuos iššūkius. Viena iš jų – lietuvė dr. Ieva Plikusienė, įvertinta „Moterims moksle“ Tarptautinių kylančių talentų apdovanojimu ir sulaukusi pripažinimo tarptautiniu mastu už SARS-CoV-2 baltymų ir specifinių antikūnų sąveikų tyrimus taikant naujos kartos optinius-akustinius jutiklius

„Lyčių lygybė ir moterų pavyzdžių matomumas šiandien yra labai svarbūs siekiant išjudinti pasaulį ir įkvėpti ateities kartą, kuri domisi mokslu ir galvoja apie šios karjeros siekimą. Visų jaunųjų Baltijos šalių talentų iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos vardu noriu padėkoti L’Oréal-UNESCO „Moterims moksle“ programai už tai, kad pripažino mūsų meistriškumą moksle ir padėjo mūsų darbus padaryti matomus visuomenei. Šis apdovanojimas mums svarbus siekiant karjeros tikslų ir suteikia pasitikėjimo savimi, kad esame teisingame kelyje, nepaisant visų iššūkių, su kuriais susiduriame. Be to, jis svarbus ne tik mums, bet ir platesnei paprastų žmonių auditorijai, priartinančiai mokslą prie jų“, – teigia „Moterims moksle” Tarptautinių kylančių talentų programos 2021 m. laureatė dr. Ieva Plikusienė.

Tarptautinė L’Oréal-UNESCO programa „Moterims moksle“ siekia pagerbti ir lydėti moteris tyrėjas jų svarbiausiais gyvenimo momentais, reikšmingai prisidedant prie mokslo raidos ir lyčių lygybės šioje srityje. Per 24-erius programos gyvavimo metus daugiau nei 3,9 tūkst. jaunų moterų jau gavo paramą savo svarbiausiems karjeros siekiams įgyvendinti. Regioniniu lygiu L’Oréal-UNESCO skiria stipendijas 110 šalių, įskaitant ir visas tris Baltijos šalis.

2022 08 26 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Gamtos mokslai, Lyčių lygybė, Visos naujienos