17-osios UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo Tarpvyriausybinio komiteto sesijos akcentai

Baigėsi 17-oji UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo Tarpvyriausybinio komiteto sesija, vykusi lapkričio 28 – gruodžio 3 dienomis Rabate, Maroko Karalystėje. Jos metu buvo svarstomi nematerialaus kultūros paveldo politikos klausimai ir skelbiami nauji vertybių įrašai į UNESCO nemateralaus kultūros paveldo sąrašus. Taip pat įvyko rinkimai į šio komiteto Vertinimo komisiją, kuriuose sėkmingai laimėjo Lietuvos kanditatas profesorius Rimvydas Laužikas.

Naujai įtrauktos nematerialaus kultūros paveldo vertybės ir praktikos

Komitetas tris skirtingus UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašus papildė šiomis vertybėmis ir praktikomis:

  • į Nematerialaus kultūros paveldo, kuriam reikalinga neatidėliotina apsauga, įrašytos  4 vertybės; 
  • į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą –  39 vertybės.

Tarp jų tokios daugiašalės vertybės kaip pvz.: Lipizzan žirgų auginimo tradicijos (Austrija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Vengrija, Italija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija), sielių plukdymas (Austrija, Čekija, Vokietija, Latvija, Lenkija, Ispanija), tradicinis marškinių siuvinėjimo menas Rumunijoje ir Moldovoje arba nacionalinės vertybės tokios kaip pvz.: kepėjų žinios ir bagetės kultūra (Prancūzija), šviesaus romo gamybos meistrų žinios (Kuba), styginių ansamblių tradicija (Vengrija), skambinimas varpais (Ispanija), socialinės praktikos ir žinios, susijusios su Slivovicos ruošimu ir naudojimu Serbijoje, bitininkystė Slovėnijoje, šiuolaikinio šokio praktika (Vokietija);

  • į Gerųjų nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo praktikų registrą – 4 iniciatyvos.

Tarp jų tradicinių amatų išsaugojimo strategija: liaudies amatų meistrų tradicijos programa (Čekija), Tocatì, bendra tradicinių žaidimų ir sporto išsaugojimo programa (Italija, Belgija, Kroatija, Kipras, Prancūzija).

Tarptautinė parama (305,144 JAV dol.) suteikta Malavio paraiškai, skirtai tradicinių žaidimų kultūros išsaugojimui formaliajame ir neformaliajame ugdyme.

Nuo šiol UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašuose iš viso yra 678 vertybės, priklausančios 140 šalių.


Išbraukta dalis vienos vertybės

Komitetas nusprendė išbraukti iš Reprezentatyviojo sąrašo dalį vienos daugiašalės Belgijos ir Prancūzijos vertybės (Milžinų ir drakonų eisenos) dėl aspektų, nesuderinamų su UNESCO nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos principais (rasistinių pasireiškimų). Išbraukta Belgijos miesto Ath eisena Ducasse d’Ath, kurioje vieną pagrindinių vaidmenų vaidino juodaodžio laukinio personažas.


Prof. Rimvydas Laužikas išrinktas į Vertinimo komisiją 

Šeštadienį, paskutinę sesijos dieną, vyko rinkimai į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo Tarpvyriausybinio komiteto Vertinimo komisiją. Į šią komisiją kandidatavo ir Lietuva, pateikusi Vilniaus universiteto profesoriaus Rimvydo Laužiko kandidatūrą. II-oje rinkiminėje grupėje Lietuva konkuravo su Albanijos ir Rumunijos ekspertais. Lietuva gavo net 19 iš 24 Komiteto narių balsų.

R. Laužiko tarpdisciplininiai moksliniai interesai jungia nematerialaus paveldo (gastronomijos paveldo) tyrimus su paveldo komunikacija ir paveldo veikimo šiuolaikinėje visuomenėje tyrimais. Kaip rodo pastarųjų metų diskusijos dėl nematerialaus paveldo objektų įtraukimo į UNESCO sąrašą bei dėl objektų jau esančių sąraše, šios kompetencijos yra labai svarbios, siekiant geresnio dialogo ir organizacijos stiprėjimo.

Vertinimo komisija kasmet atnaujinama trečdaliu narių. Komisija svarsto ir teikia rekomendacijas dėl šalių narių pateiktų vertybių, teikiamų UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašams, paraiškų bei tarptautinės paramos prašymų. Vertinimo komisija sudaryta iš 6 narių, atstovaujančių šalis nares (šiuo metu ne Tarpvyriausybinio komiteto nares), ir 6 prie šio Komiteto akredituotų nevyriausybinių organizacijų atstovų. Vertinimo komisiją papildė šie 4 naujai išrinkti nariai: Evrim Ölçer Özűnel; Turkija, Rimvydas Lauzikas, Lietuva; Tiana Lalaina Razafimanant Soa, Madagaskaras ir viena akredituota nevyriausybinė organizacija, Ugandos tarpkultūrinis fondas.

Apie Lietuvos delegaciją 

Konferencijoje dalyvavo per 1000 dalyvių iš 180 šalių narių. Lietuvai šioje sesijoje atstovavo delegacija, sudaryta iš Kultūros ministerijos, Lietuvos atstovybės prie UNESCO, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir Sekretoriato, Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Klaipėdos etnokultūros centro atstovų.  Lietuvos delegacija savo pasisakymuose akcentavo paramos Ukrainai reikšmę, vertybių paraiškų ekspertinio vertinimo svarbą, būtinybę stiprinti Rytų ir Vidurio Europos nevyriausybinių organizacijų sektorių nematerialaus kultūros paveldo srityje.

Daugiau informacijos apie sesijos sprendimus ir naujai įtrauktas vertybes rasite:

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos facebook paskyroje: https://www.facebook.com/UNESCO.LT 

UNESCO svetainės Nematerialaus kultūros paveldo skiltyje: https://ich.unesco.org/  

Lietuvos delegacija su H.E. Samir Addahre (centre), Maroko Karalystės ambasadoriumi ir nuolatiniu atstovu UNESCO, pirmininkavusiu 17-ajai Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos Tarpvyriausybinio komiteto sesijai.

 

2022 12 03 Kategorija: Nematerialus kultūros paveldas, Visos naujienos