Žuvinto biosferos rezervato nominacijos UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ pasauliniam biosferos rezervatų tinklui rengimas

2005 m. įgyvendintas UNESCO Dalyvavimo programos paramą gavęs Gamtos paveldo fondo pateiktas projektas „Žuvinto biosferos rezervato nominacijos UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ (Man and the Biosphere, MAB) pasauliniam biosferos rezervatų tinklui parengimas ir visuomenės informavimas“. Projekto tikslas buvo parengti prielaidas Žuvinto biosferos rezervato įrašymui į UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ pasaulinį biosferos rezervatų tinklą.

Vykdant projektą buvo atliktas Žuvinto biosferos rezervato gamtinių ir socialinių sąlygų įvertinimas, taip pat nacionaliniais aktais nustatyto zondavimo adaptacija pagal UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ (MAB) pasaulinio biosferos tinko reikalavimus. Vėliau vyko nominacijos formos papildymas pagal nustatytus reikalavimus, kartografinės ir kitos papildomos medžiagos parengimas. Projekto metu lygiagrečiai vyko suinteresuotų institucijų (Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos, Alytaus rajono, Lazdijų rajono ir Marijampolės miškų urėdijos, vietos gyventojų) informavimas apie UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ (MAB) pasaulinio biosferos rezervatų tinklo tikslus bei Žuvinto biosferos rezervato perspektyvas. Patekęs į tarptautinį UNESCO biosferos rezervatų tinklą Žuvinto biosferos rezervatas galės dalyvauti jo veikloje kaip pilnateisis narys.

1970 m. UNESCO programa „Žmogus ir biosfera“ (MAB) numatė sukurti naujų saugomų teritorijų, įvardintų kaip biosferos rezervatai, pasaulinį tinklą. Šio rezervatų tinklo uždavinys – sukurti reprezentatyvių ekosistemų tinklą, kuris apimtų kuo pilnesnę bio-geografinę Žemės įvairovę. Tarp tinklo narių skatinamas pasikeitimas informacija ir patirtimi. Įsijungimas į tinklą taip pat paskatins ekologinio turizmo plėtrą regione. Tarptautinis pripažinimas turėtų padėti į Žuvinto biosferos rezervatą pritraukti papildomus finansinius donorus. Žuvinto biosferos nominacijos forma 2009 m. pateikta UNESCO (MAB) sekretoriatui.

2005 09 23 Kategorija: Visos naujienos