Pasaulinės audiovizualinio paveldo dienos proga – filmo peržiūra ir pažintis su šio paveldo atgimimu

Maloniai kviečiame Jus Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius)  2013 m. spalio 24 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. kartu minėti Pasaulinę audiovizualinio paveldo dieną, kurios tema šiemet – „Saugokime paveldą ateities kartoms“.

Turėsite galimybę išgirsti bei išvysti, kaip audiovizualinį paveldą saugo ir vartotojams patraukliausiu būdu pateikia Lietuvos centrinis valstybės archyvas, įgyvendinęs ES struktūrinių fondų bei Lietuvos Respublikos  biudžeto lėšomis finansuotą projektą „Lietuvos dokumentinis kinas internete (e-kinas)“ ir sukūręs pirmąjį Lietuvoje virtualų dokumentinio kino archyvą www.e-kinas.lt. Lietuvos centrinis valstybės archyvas – didžiausia Lietuvos audiovizualinio paveldo saugykla, kurioje saugoma daugiau nei 400 tūkst. kino, foto, garso ir video dokumentų.

Renginio pagrindinis akcentas – suskaitmeninto ir restauruoto režisieriaus Almanto Grikevičiaus dokumentinio filmo „Laikas eina per miestą“ (1966) peržiūra. Filmą, jo restauravimo aspektus pristatys ir netikėtais filmo cenzūravimo atradimais pasidalins VšĮ „Meno avilys“ projektų vadovė, kino istorikė Lina Kaminskaitė-Jančorienė.

Kadras iš rež. A. Grikevičiaus filmo „Laikas eina per miestą“

Kadras iš rež. A. Grikevičiaus filmo „Laikas eina per miestą“

Tai vienintelis lietuvių dokumentinis filmas, kurio pagrindinis veikėjas – Vilnius. Filme nenuskamba nė vienas žodis – tik muzikos ir garso efektai sustiprina laiko tėkmės įspūdį, tarsi prakalbina kiekvieną rodomą miesto sieną. Režisieriaus pasirinkta vaizdų ir garsų sintezė leidžia laikui eiti per miestą, sustingti, atsigręžti į praeitį ir vėl sugrįžti į dabartį. Metaforomis atsiskleidžiami svarbiausi Lietuvos istorijos tarpsniai ir tapatumo, grįsto istoriniu valstybingumu, ilgesys. „Laikas eina per miestą“ tampa unikaliu istorinės reprezentacijos ir Lietuvos istoriškumo permąstymo dokumentu Vilniaus miesto sienų fone.

***

Filmai, radijo ir televizijos programos, garso ir vaizdo įrašai bei kiti panašaus pobūdžio audiovizualūs dokumentai yra svarbi šiuolaikinės kultūros dalis ir istorijos liudininkai. Didžioji dalis pasaulio audiovizualinio paveldo jau yra negrąžinamai prarasta dėl žmonių aplaidumo, dėl dokumentų naikinimo ar dūlėjimo procesų, o tai, kas liko, yra labai pažeidžiama. Nustatyta, jog, norėdami apsaugoti juos nuo išnykimo, turime ne daugiau nei 10 ar 15 metų įrašams perkelti į skaitmeninį formatą. 2005 m. vykusioje UNESCO generalinėje konferencijoje buvo nuspręsta įtraukti Pasaulinę audiovizualinio paveldo dieną – spalio 27-ąją – į minimų dienų sąrašą ir taip paskatinti visuotinį sąmoningumą bei siekį imtis neatidėliotinų veiksmų šiam paveldui išsaugoti. Prie to prisideda ir dokumentiniam paveldui skirta UNESCO programa „Pasaulio atmintis“.

Organizatoriai ir rengėjai: Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Nacionalinis komitetas „Pasaulio atmintis“ kartu su Lietuvos centriniu valstybės archyvu ir VšĮ „Meno aviliu“.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijos mecenatas – „Orlen Lietuva“.

2013 10 18 Kategorija: Galerija, Dokumentinis paveldas, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos