Centrinio valstybės archyvo paroda „Romain Gary ir jo šeima archyviniuose dokumentuose”

Šiandien,. rugsėjo 22 d., pirmadienį, 17. 30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) bus atidaroma Lietuvos centrinio valstybės archyvo paroda „Romain Gary ir jo šeima archyviniuose dokumentuose“.

Romain Gary skirto vakaro metu Lietuvos centrinio valstybės archyvo atstovė Elžbeta Šimelevičienė pristatys įdomiausius faktus apie atrastus autentiškus ir originalius archyvinius dokumentus apie rašytojo gimimo vietą, kilmę, tėvus, kitus giminaičius, svarbiausius R. Gary tėvų Minos ir Leibos Kacevų gyvenimo įvykius Vilniuje, Prancūzų instituto Lietuvoje bibliotekininkas Loic Salfati pristatys 2014 m. sukurtą dokumentinį filmą apie R. Gary (http://www.institutfrancais-lituanie.info/), renginyje taip pat dalyvaus R. Gary klubo įkūrėjas ir prezidentas, aktorius Romas Ramanauskas.

Šiemet švenčiama Vilniuje gimusio prancūzų rašytojo Romain Gary 100 metų gimimo sukaktis, kuri taip pat yra UNESCO minima data.  Minėdamas garbingą jubiliejų, Lietuvos centrinis valstybės archyvas parengė parodą, kurioje plačiajai visuomenei pristato iki šiol neskelbtus, svarbius Romain Gary (Romano Kacevo) biografijos faktus atskleidžiančius dokumentus.

Parodoje pristatomi Lietuvos centriniame valstybės archyve rasti dokumentai, patvirtinantys rašytojo gimimo vietą, kilmę, taip pat pateikiami nauji dokumentai apie iki tol mažai tyrinėtus gyvenimo Lietuvoje ir Lenkijoje laikotarpius, emigraciją į Prancūziją bei šios šalies pilietybės suteikimą. Archyviniuose šaltiniuose rasta, kad rašytojas gimė Vilniuje 1914 m., Leibos ir Minos Kacevų šeimoje. Istoriografijoje skirtingai nurodomos rašytojo gyvenimo Lietuvoje ir Lenkijoje datos, tačiau parodoje pristatomas 1925 m. rašytojo kvalifikacijos liudijimas ir kiti dokumentai neleidžia abejoti, kad 1921–1925 m rašytojas gyveno Vilniuje, o 1925–1928 m. – Varšuvoje, 1928 m. išvyko su motina į Prancūziją ir 1935 m. gavo šios šalies pilietybę. Parodoje pateikiamas 1935 m. Prancūzijos pilietybės suteikimo dekreto nuorašas.

Taip pat pristatomi originalūs niekur ankščiau neskelbti dokumentai apie rašytojo tėvus, brolį Juzefą. Tarp dokumentų – Romano Kacevo tėvų užsienio pasai, asmens ir kvalifikacijos liudijimai, 1929 m. raštas apie rašytojo mokslą Nicos berniukų licėjuje, 1938 m. žinios apie Romaną Kacevą.

Ši paroda kartu su kita prancūzų fotografo Frederiko Grimaud paroda “Athinganos. Ūsuoti vyrai” Lietuvos nacionalinėje UNESCO komisijos galerijoje bus eksponuojama iki rugsėjo 29 d.

2014 09 22 Kategorija: Informacija ir komunikacija, Visos naujienos