Naujienos

Europos pasaulio paveldo kelionės: romantiškojo Vilniaus maršrutas. Paroda, skirta Vilniaus istorinio centro įrašymo į UNESCO pasaulio paveldo 25-erių metų sukakčiai

Kartu su Vilniaus miesto savivaldybe kviesdami minėti Vilniaus istorinio centro įrašymo į UNESCO pasaulio paveldo 25-erių metų sukaktį, liepos 10 d. atidarome fotografijų parodą „Pasaulio paveldo kelionės. Europa“, pristatančią tarptautinį Europos Sąjungos remiamą projektą, įgyvendinamą kartu su UNESCO ir žurnalu „National Geographic“.

Projekto metu buvo sukurta pavyzdinė turizmo programa, skirta propaguoti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktus mažiau žinomus Europos kultūros paveldo objektus. Šis ES vykdomas projektas taip pat buvo skirtas 2018 m. minėtiems Europos kultūros paveldo metams.

Projekto tikslas – pakviesti įvairių šalių turistus giliau pažinti bei suvokti Europos kultūros paveldą, tradicijų reikšmę, susipažinti su istoriniais įvykiais bei išskirtinėmis asmenybėmis ir kartu įgyti naujų patirčių. Tam tikslui buvo sukurti keturi tematiniai maršrutai: Romantiškoji Europa, Antikinė Europa, Požemių Europa ir Karališkoji Europa.

Turistams siūloma atrasti nepakankamai žinomų Europos vietovių išskirtinumą – ne tik lankant turizmo objektus, bet ir susipažįstant su vietinių žmonių gyvenimo būdu, mitybos papročiais ir tradiciniais amatais.

Vilnius, kuris gali puikuotis vienu didžiausių senamiesčių Šiaurės Europoje, drauge su šešiomis pasaulio paveldo vietovėmis įtrauktas į maršrutą Romantiškoji Europa. Ši paroda padeda atskleisti Vilniaus istorinio centro pasaulinį kontekstualumą, jo urbanistinį kraštovaizdį, architektūrinį išskirtinumą Europos kultūrinėje raidoje.

Lietuvos sostinė Vilnius visada buvo vadinamas romantišku miestu. Žaluma, puošianti ir gaivinanti kasdienį miesto gyvenimą, bažnyčių varpai, skaičiuojantys valandas, ramus Vilnios tekėjimas, siaurų gatvelių išraizgytas Senamiestis – tai neišdildomi įspūdžiai, kuriuos turistai išsiveža iš Lietuvos sostinės. Ne veltui Vilniaus istorinis centras buvo pripažintas visos žmonijos kultūros paveldu ir 1994 m. įtrauktas į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Vilnius pasauliui gali papasakoti daug istorijų ir legendų. Viena gražiausių – valdovų Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės istorija, nepamirštama jau penkis šimtus metų. Ši istorija ir šiandien dažną tarsi įkvepia iš naujo pajusti meilę ir ištikimybę, nustelbiančią kasdienes vertybes: privilegijas, turtines priklausomybes ir varžančias normas.

Parodos atidarymo metu dalyvaus prie projekto įgyvendinimo Lietuvoje prisidedančios institucijos:  Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, VšĮ „GO Vilnius“,  VšĮ  „Keliauk Lietuvoje“ bei Lietuvos įvaizdžio grupė.

Paroda bus eksponuojama liepos 10 d. – rugsėjo 2 d.

 

Su maršrutais galima susipažinti interneto svetainėje:

https://visitworldheritage.com/en/eu

2019 07 01 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Galerija, Pasaulio paveldas, Visos naujienos