Naujienos

Paskaitų ciklas “Paveldas – mano, visuomenės, valstybės?”. Ketvirtoji tema “Metalo detektorių naudojimas Lietuvoje: teisinis reglamentavimas, problemos ir iššūkiai”

Lapkričio 30 d. (ketvirtadienį), 18 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 3, Renginių salėje, II a.) įvyks paskutinis – ketvirtasis paskaitų ciklo  “Paveldas – mano, visuomenės, valstybės?” renginys, skirtas supažindinti ir plačiau aptarti metalo detektorių naudojimo taisykles, apibrėžiant šių įrenginių nelegalumo parametrus  archeologiniuose kasinėjimuose.

Remiantis UNESCO 1970 m. Nelegalaus kultūros vertybių įvežimo, išvežimo ir nuosavybės teisės perdavimo uždraudimo priemonių konvencijos 5 straipsniu, šalys raginamos teisės aktais saugoti archeologinės reikšmės vietoves, įskaitant jų kilnojamuosius artefaktus. Viena iš įvardinamų apsaugos priemonių –  archeologinių kasinėjimų reglamentavimas. 1970 m. konvencijos įgyvendinimo gairės pabrėžia, kad archeologinių tyrimų tikslas istoriniu, meno ir mokslo požiūriu yra viešasis interesas, todėl neturėtų būti vykdomas kitiems tikslams. Kiekviena valstybė, šios Konvencijos šalis, turėtų atlikti archeologinius tyrinėjimus ir kasinėjimus iš anksto gavus kompetentingos paveldo institucijos leidimą, kurie suteikiami  tik kvalifikuotiems  archeologams.

Konvencija įpareigoja valstybes įtvirtinti nuostatas dėl invazinių žemės paviršiaus tyrimų, pavyzdžiui, metalo detektorių naudojimo, ir jei reikia, uždrausti neautorizuotą tokios įrangos naudojimą slaptų kasinėjimų tikslais archeologinėse vietovėse.

Kaip vieną iš prevencinių priemonių saugančią archeologines vietas nuo neteisėtų veiksmų, Konvencija siūlo skatinti vietos bendruomenes bendradarbiauti saugant kultūros paveldą ir kelti jų pilietinį sąmoningumą bei suteikti žinias apie kultūros paveldo apsaugą ir išsaugojimo svarbą.

Todėl paskaitoje bus aptariama metalo ieškiklių ir kitokios paieškos įrangos teisinis reglamentavimas bei šios paieškos įrangos aktyvus naudojimas profesionalios archeologijos kontekste. Iššūkiai su kuriais susiduriama pastaruosius dešimtmečius nėra pakankamai sprendžiami, tačiau bandoma ieškoti įvairių išeičių, leidžiančių geriausiai apsaugoti kultūros paveldą. Ar metalo ieškiklis mėgėjo rankose gali atnešti naudos? Ar kultūros vertybių ieškojimas neprasilenkia su bendra etika? Į šiuos ir kitus klausimus atsakysime pranešime bei diskutuosime apie šios veiklos naudą ir žalą.

Paskaitą “Metalo detektorių naudojimas Lietuvoje: teisinis reglamentavimas, problemos ir iššūkiai” pristatys Ričardas Dediala, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vidaus kontrolės ir prevencijos skyriaus vyr. specialistas, istorikas, tyrinėjantis viduramžių istoriją, karybą, socialinių struktūrų istoriją, besidomintis paveldosauga, miestų urbanistika.  R. Dedialos pareigybinių kompetencijų sritis apima archeologijos paveldo  apsaugą (žalos, kultūros objektų vertinimas, metodinis vadovavimas teritoriniams skyriams, administracinės teisenos klausimai, statinių klausimai ir pan.), kontrolės ir teisėkūros klausimus, susijusius su KPD funkcijų įgyvendinimu.

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija bendradarbiaudama su Kultūros ministerija, Kultūros paveldo departamentu ir Lietuvos nacionaliniu muziejumi organizuoja paskaitų ciklą, skirtą UNESCO 1970 m. Nelegalaus kultūros vertybių įvežimo, išvežimo ir nuosavybės teisės perdavimo uždraudimo priemonių konvencijos temai. Paskaitų ciklu siekiama skatinti platesnį visuomenės įsitraukimą ir informavimą apie nelegalios prekybos kultūros vertybėmis atvejus, pasekmes ir prevencines priemones.

Po paskaitos,  kviečiame apsilankyti LNM parodoje “Paveldas – mano, visuomenės, valstybės?” kartu su kuratore Sigita Mikšaite.

Kviečiame dalyvauti!

 

2023 11 16 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Pasaulio paveldas, Nelegalus kultūros vertybių gabenimas, Visos naujienos