Naujienos

Tarptautinė džiazo diena: nuo Tanžero iki Vilniaus

Artėja Tarptautinė džiazo diena, balandžio 30-oji, – daugiau nei prieš dešimtmetį UNESCO pradėta iniciatyva, tapusi gražia tradicija, suburianti margą džiazo bendruomenę – šios laisvės muzikos kūrėjus, atlikėjus ir mėgėjus visame pasaulyje. Tarptautinę džiazo dieną 2024 metais visame pasaulyje minės per 190 šalių.

UNESCO skatina renginių ir festivalių organizatorius kuo plačiau ir kūrybingiau minėti šią dieną, nes džiazas – tai visuotinė universali laisvės ir geranoriškumo kalba, kuri vienija skirtingų kultūrų, religijų ir tautybių žmones, puoselėja, skatina taiką, tarpusavio supratimą, dialogą ir toleranciją.

Viso pasaulio džiazo garsenybės, mokslininkai, kompozitoriai, muzikantai, šokėjai, rašytojai, aktoriai, režisieriai ir mąstytojai jungiasi prie šios dienos minėjimo, visuomenei pristatydami įvairius koncertinius pasirodymus, edukacines veiklas, garsindami ir populiarindami šį unikalų muzikos reiškinį, skatinantį pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms.

Kviečiame jungtis prie pasaulinės iniciatyvos ir apie šiai progai skirtus renginius informuoti Lietuvos džiazo federaciją el. p. info@jazz.lt ir registruoti džiazo dienos renginius interneto svetainėje anglų kalba https://jazzday.com/register/ .

Taip pat kviečiame Jus į Lietuvos džiazo federacijos ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos jau tradiciniu tapusį Tarptautinės džiazo dienos programos atidarymui skirtą renginį – „Džiazo priešpiečius“, prie kurių organizavimo šiemet prisijungė mūsų naujasis partneris, Sapiegų Rūmai.

„Džiazo priešpiečiai“ vyks balandžio 30 d (antradienį) 12–13 val. Vilniaus Sapiegų rūmų pietinėje terasoje arba I aukšto pietinėje galerijoje (L. Sapiegos. 13, Vilnius). Programoje skambės vokalistės Nedos Malūnavičiūtės ir džiazo pianisto Richardo Banio džiazo improvizacijos.

Jaunas, talentingas džiazo pianistas RICHARDAS BANYS ir gerai žinoma dainininkė bei fleitininkė NEDA MALŪNAVIČIŪTĖ susitiko prieš 9 metus. Abu atlikėjai yra džiazo trio NEDA/ LABUTIS/BANYS nariai. Richardas Banys ir Neda Malūnavičiūtė mielai išbando įvairius žanrus, taip pat atlieka populiariąją muziką. Neda ir Richardas aktyviai koncertuoja kaip duetas, abu atlikėjai gerai jaučia vienas kito nuotaikas ir emocinę būseną. Juos vienija kūrybiška bendrystė, artima muzikinė kalba. Jie atlieka ne tik džiazo standartus, bet ir autorinę muziką bei lietuviškų autorių dainas, yra išskirtiniai kūrinių interpretatoriai „SAVAIP“. Jų koncertai pasižymi virtuoziškomis improvizacijomis, žaisme ir emocijomis. Koncertas nemokamas.

Taip pat kviečiame jus nuotoliu stebėti pasaulinį džiazo žvaigždžių koncertą, kuris įvyks Pasaulio džiazo sostine paskelbtame Maroko mieste Tanžere. Koncertas bus transliuojamas per YouTube, Facebook, JazzDay.com, Jungtinių Tautų ir UNESCO interneto svetaines.

Koncerte, kurį ves legendiniai: pianistas Herbie Hancock ir muzikos prodiuseris John Beasley (JAV), pasirodys: Gnawa muzikos atlikėjas Abdellah El Gourd (Morokas), Claudia Acuña (Čilė), Ambrose Akinmusire (JAV), Lakecia Benjamin (JAV), Richard Bona (Kamerūnas), Dee Dee Bridgewater (JAV), Moreira Chonguiça (Mozambikas), Shemekia Copeland (JAV), Kurt Elling (JAV), Antonio Faraò (Italija), Melody Gardot (JAV), Jazzmeia Horn (JAV), JK Kim (Korėjos Respublika), Magnus Lindgren (Švedija), Romero Lubambo (Brazilija), Marcus Miller (JAV), Yasushi Nakamura (Japonija), Tarek Yamani (Libanas) ir kt.

Daugiau informacijos: https://jazzday.com/

Jūsų dėmesiui preliminari Tarptautinei džiazo dienai skirtų renginių programa Lietuvoje

  • 04.30 12:00–13.00 Džiazo priešpiečiai, Sapiegų rūmai (Lietuvos džiazo federacija, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Sapiegų rūmai)
  • Balandžio 26–29 d. Tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“
  • Balandžio 30 d. jungtinis koncertas su užsienio šalių atlikėjais/ Jam Session Jazz Cellar 11 klube
  • Balandžio 26–27 d. ir gegužės 2 d. – koncertai su užsienio šalių atlikėjais Jazz Cellar 11 klube
  • Balandžio 28 d. – koncertas Panevėžio kultūros centre

Papildomi renginiai vyks Klaipėdoje, Tauragėje, Kėdainiuose, Žiežmariuose bei kituose miestuose.

Kviečiame džiazuoti kartu!

Tags:

2024 04 10 Kategorija: Minimos datos, Kultūros raiškos įvairovė