Kviečiame į paskaitą „Architekto Otto Bartning kūrybos paveldas pasaulyje ir Lietuvoje“

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir ACHITEKTŪROS [aktualijų] FONDAS pristato bendrą iniciatyvą – paskaitų ciklą „UNESCO paveldas pasaulyje ir Lietuvoje“ ir 2013 m. balandžio 12 d. kviečia į paskaitą apie vieną kertinių figūrų Europos moderniosios architektūros istorijoje – vokiečių architektą, teoretiką ir mokytoją Otto Bartning (1883-1959) ir jo kūrybą.

Architektūros istorikas dr. Vaidas Petrulis paskaitoje pristatys O. Bartning asmenybę, jo kūrybos darbų reikšmę ir išskirtinumą. Specialiai į šį renginį atvykęs svečias iš Vokietijos Immo Witting, O. Bartning bažnyčių asociacijos valdybos pirmininkas, supažindins su tarptautine iniciatyva įvairiose šalyse (Austrijoje, Brazilijoje, Čekijoje, Libane, Portugalijoje ir Lietuvoje) išlikusias 33 O. Bartning suprojektuotas bažnyčias, dar vadinamas „Kančios bažnyčiomis“ (vok. Not Kirchen), įrašyti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

„Ekspresionizmas, mano galva, vienas įdomiausių europietiškojo modernizmo veidų. Nestandartiniai, kupini meninės įtaigos projektai – neabejotinai puošia XX a. architektūros istoriją. O. Bartning šiame kontekste plačiai žinoma figūra,“ – teigia dr. V. Petrulis. O. Bartning karjerą pradėjo kaip ekspresionistas, o vėliau kartu su Walter Gropius kūrė pamatines Bauhaus mokyklos idėjas ir planus ją įsteigti. Savo kūryboje O. Bartning daug dėmesio skyrė sakralinei modernizmo architektūrai. Lietuva taip pat gali didžiuotis šios iškilios asmenybės darbu – evangelikų liuteronų bažnyčia Sudarge (Šakių r.).

Paskaita įvyks Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

Dalyvavimas nemokamas. Paskaita vyks lietuvių ir vokiečių kalbomis.

Kitos paskaitų ciklo „UNESCO paveldas pasaulyje ir Lietuvoje“ temos: sovietinis paveldas, kultūrinis kraštovaizdis ir vizualinis integralumas.

O. Bartning projektuota bažnyčia Kiolne, Vokietija. ©www.otto-bartning.de

O. Bartning projektuota bažnyčia Kiolne, Vokietija. ©www.otto-bartning.de

2013 04 08 Kategorija: Visos naujienos