Penktoji Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu komiteto sesija

Šiandien, lapkričio 22 d. Paryžiuje, UNESCO, prasideda Penktoji Hagos konvencijos (1954 m.) Antrojo protokolo (1999 m.) Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu komiteto (toliau – Komiteto) sesija, kuri truks tris dienas. Lietuvai sesijoje atstovaus Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Žolynas ir Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO laikinoji reikalų patikėtinė Nida Liubertienė.

Šioje sesijoje bus nagrinėjamas Lietuvos prašymas suteikti sustiprintą apsaugą Kernavės archeologinei vietovei, kuri yra įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Pirmą kartą komiteto istorijoje bus nagrinėjami šalių narių prašymai suteikti sustiprintą apsaugą išskirtinę kultūrinę vertę turinčioms vertybėms karinio konflikto metu. Tai – nauja apsaugos sistema, kurią numatė Hagos konvencijos Antrasis protokolas (1999 m.), tačiau tik dabar, patvirtinus jo įgyvendinimo gaires, tai tapo realia galimybe. Jei komiteto metu bus nuspręsta tokią sustiprintą apsaugą suteikti, vertybė bus įrašyta į UNESCO Sustiprintos apsaugos saugomų kultūros vertybių sąrašą.

Šioje komiteto sesijoje bus nagrinėjama 12 paraiškų iš 5 šalių. Be Lietuvos prašymus savo kultūros vertybėms pateikė Azerbaidžanas, Dominikos Respublika, Italija ir Kipras.

Kultūros vertybių apsaugos karinio konflikto metu konvencija, priimta Hagoje (Nyderlandai) 1954 m., buvo pirmoji tarptautinė sutartis išimtinai skirta kultūros vertybių apsaugai karinio konflikto metu. Ji buvo parengta kaip atsakas į Antrojo pasaulinio karo metu vykusį masinį kultūros vertybių naikinimą. Konvencijos Antrasis protokolas buvo priimtas 1999 m. Jis sustiprino Konvencijos nuostatas dėl kultūros vertybių apsaugos, įtvirtino sustiprintos apsaugos principą, numatė sankcijas ir baudžiamąją atsakomybę už nusikaltimus, padarytus kultūros vertybėms ginkluotų karinių konfliktų metu.

Komitetas sudarytas iš 12 narių. Lietuva šio komiteto narė yra nuo 2005 m.

Hagos konvencijos šalimis narėmis yra 123 šalys (Lietuva ja tapo 1998 m.), Antrojo protokolo narėmis – 58 šalys (Lietuva ja tapo 2002 m.).

Šaltinis: Lietuvos nuolatinė atstovybė prie UNESCO

2010 11 22 Kategorija: UNESCO, Pasaulio paveldas, Visos naujienos