Tarptautinis forumas „Kultūra ir darnus vystymasis“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje spalio 26 d. vyks tarptautinis forumas „Kultūra ir darnus vystymasis“, kurio pagrindinis tikslas – inicijuoti diskusiją apie kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriaus vaidmenį darnaus vystymosi procesuose. Renginį organizuoja Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija, bendradarbiaudama su partneriais: Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Valstybės pažinimo centru, Lietuvos savivaldybių asociacija, Šiaurės šalių nevyriausybinėmis organizacijomis. Forumą globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Darnus vystymasis yra vienas iš prioritetinių tikslų, įvardintas svarbiausiuose Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir Baltijos jūros regiono strateginiuose dokumentuose. Darnus vystymasis ilgą laiką buvo suvokiamas kaip trijų aspektų – ekonominio, socialinio ir aplinkosauginio – sąveika,  tačiau pastarąjį dešimtmetį kaip „ketvirtoji kolona“ darniojo vystymosi sampratoje imtas akcentuoti kultūros vaidmuo. 2010 m. pasaulinė organizacija „United Cities and Local Governments“ paskelbė politinį pareiškimą „Culture: Fourth Pillar of Sustainable development“, teigiantį, kad kultūra yra svarbi pasaulio darnaus vystymosi atrama ir ji turėtų būti įtraukta į trijų aspektų darnaus vystymosi koncepciją. 2013 m. UNESCO tarptautiniame kongrese „Culture: Key to Sustainable Development“ buvo nuosekliai apibrėžtos kultūros ir darnaus vystymosi sąsajos bei parengta deklaracija, raginanti ypatingą dėmesį sutelkti į kultūrą, jos vaidmens integravimą pasauliniu, regiono ir vietiniu lygmeniu.

Lietuvoje ši tema dar nesulaukė deramo dėmesio, todėl forumo metu pranešėjai iš Danijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Islandijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos pasidalins kūrybinių ir kultūrinių industrijų indėlio darniam vystymuisi įžvalgomis ir pavyzdžiais. Forume bus pristatytas naujausias darnaus vystymosi ir kultūros sąsajas nagrinėjantis tyrimas, keturis metus vykdytas tarptautinės mokslininkų grupės. Paralelinėse forumo sesijose, kurios vyks Valstybės pažinimo centre ir Lietuvos nacionalinėje UNESCO komisijoje, valstybės ir savivaldos institucijų tarnautojai, kūrybinių industrijų ekspertai, mokslininkai ir praktikai diskutuos apie ekonominę ir socialinę kūrybinių ir kultūrinių industrijų sektoriaus kuriamą vertę, kultūros vaidmenį darniam regionų vysytmuisi. Dėl tarpsektorinio temos pobūdžio, nubrėžiančio sąsajas su ekonomikos, švietimo, socialinės apsaugos sritimis, forumo tikslinė auditorija yra ne tik kultūros sektoriaus atstovai, bet ir kitų  sričių specialistai.

Forumą remia LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Registruotis į forumą galima iki spalio 21 d.

Registracijos formą rasite:

https://goo.gl/forms/rlxmLgPYievSA7XV2

Forumo programa_LT

2016 10 14 Kategorija: Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos