Dr. Ievai Plikusienei įteiktas prestižinis „L‘Oréal Foundation“ ir UNESCO Tarptautinių kylančių talentų apdovanojimas

Paryžiuje baigėsi „L’Oréal-UNESCO For Women in Science“ apdovanojimų ceremonija – prestižinis Tarptautinių kylančių talentų apdovanojimas atiteko lietuvei mokslininkei doc. dr. Ievai Plikusienei. Šis garbingas L’Oréal-UNESCO programos „Moterims moksle“ įvertinimas kasmet skiriamas 15-ai perspektyviausių mokslininkių pasaulyje, kurių tyrimai gali pakeisti pasaulį. I. Plikusienė buvo apdovanota už proveržį atliekant SARS-CoV-2 baltymų ir antikūnų sąveikų tyrimus.

Speciali apdovanojimų ceremonija Paryžiuje vyko „Moterims moksle“ savaitės metu. Tai dalis L’Oréal-UNESCO programos, kuria siekiama skatinti lyčių lygybę šioje srityje ir pagerbti moterų indėlį į mokslo plėtrą. Visą savaitę iškiliausios pasaulio tyrėjos dalijosi savo patirtimi ir žiniomis, dalyvavo lyderystės mokymuose, kontaktų užmezgimo renginiuose ir neeilinėje paskaitoje Mokslų akademijoje.

Trečiadienį apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo trijų pastarųjų metų laureatės. 15 perspektyvių mokslininkių iš įvairių šalių atsiėmė tarptautinius „L’Oréal-UNESCO For Women in Science“ apdovanojimus už išskirtinius pastarųjų metų mokslo pasiekimus, o 30 jaunų mokslininkių, atrinktų 2020 ir 2022 m., pelnė tarptautinių kylančių talentų vardą.

„Renginių savaitė ir apdovanojimų ceremonija buvo išties ypatingos. Gavau galimybę susipažinti ir pabendrauti su išskirtinėmis mokslininkėmis iš viso pasaulio, sprendžiančiomis pačias aktualiausias mokslines problemas. Prancūzijos mokslų akademijoje paskaitas skaitė mokslininkės, įvertintos už viso gyvenimo darbus, jų kalbos ir asmeninės istorijos buvo be galo įkvepiančios. Man buvo didelė garbė UNESCO būstinėje, skambant Lietuvos vardui, atsiimti šį apdovanojimą, tai buvo labai jaudinanti akimirka. Gavau puikią galimybę parodyti, kad mažoje šalyje mes, lietuviai, darome išties svarbius, aukščiausio pasaulinio lygio mokslinius tyrimus“ – sako Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Nanotechnologijų ir medžiagotyros centre „Nanotechnas“ dirbanti doc. dr. I. Plikusienė

Prestižinis įvertinimas jai atiteko už SARS-CoV-2 baltymų ir specifinių antikūnų sąveikų tyrimus taikant naujos kartos optinius-akustinius jutiklius. Pritaikius šiuos jutiklius ir matematinius modelius galima gauti daug vertingos informacijos apie antikūnų ir antigenų sąveikas, baltymo-antikūno komplekso susidarymą tikru laiku ir jo stabilumą, baltymų erdvinį išsidėstymą. Visa tai galima panaudoti ne tik kuriant imuninius jutiklius laboratorijose, bet ir atrenkant greitiesiems testams tinkamiausius antikūnus ir antigenus, pasirinkti vaistams ar vakcinoms nuo COVID-19 geriausiai tinkančius baltymus ir antikūnus.

Be to, tokius jutiklius galima pritaikyti ir kitoms biologiškai aktyvioms medžiagoms, kaip vėžio žymenys ar kt., nustatyti ir tirti.

Nuo 2014 m. teikiami Tarptautiniai kylančių talentų apdovanojimai skiriami jaunoms mokslininkėms, esančioms svarbiausiame savo karjeros etape, ir kurių tyrimai padeda spręsti svarbiausias žmonijos problemas. Laureates tarptautinė komisija atrenka iš L’Oréal-UNESCO programos „Moterims moksle“ nacionalinių ir regioninių stipendininkių.

Kartu su garbingu apdovanojimu mokslininkės gauna 15 tūkst. eurų, kurie padeda tyrėjoms gilinti meistriškumą bei stiprinti savo indėlį į visuomenės ir mokslo pažangą.

„Lenkijoje ir Baltijos šalyse mūsų turimos keturios vietinės programos yra itin aukšto lygio, o jų laureatės įvertinamos ir tarptautinės mokslo bendruomenės. Šiemet tokio pripažinimo sulaukė ne tik doc. dr. Ieva Plikusienė iš Lietuvos, bet ir Lenkijos mokslininkė dr. Karolina Mikulska-Ruminska, kuri šį prestižinį apdovanojimą gavo už feroptozės (nuo geležies priklausomos reguliuojamos ląstelių mirties formos, susijusios su įvairiomis ligomis) tyrimus. Sveikinu ir labai džiaugiuosi, kad jau daugelį metų remiame moterų mokslinės karjeros plėtrą“, – sako Valéry Gaucherand, HUB L’Oréal Lenkijoje ir Baltijos šalyse vadovas.

Tai antras kartas, kai Tarptautinių kylančių talentų apdovanojimas skiriamas Lietuvos mokslininkei. 2019 m. juo pagerbta neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Neurobiologijos ir biofizikos katedros mokslo darbuotoja.

Tarptautinė L’Oréal-UNESCO programa „Moterims moksle“ siekia pagerbti ir lydėti moteris tyrėjas jų svarbiausiais gyvenimo momentais, reikšmingai prisidedant prie mokslo raidos ir lyčių lygybės šioje srityje. Per 24-erius programos gyvavimo metus daugiau nei 3,9 tūkst. jaunų moterų jau gavo paramą savo svarbiausiems karjeros siekiams įgyvendinti. Regioniniu lygiu L’Oréal-UNESCO skiria stipendijas 110 šalių, įskaitant ir visas tris Baltijos šalis.

Pranešimas spaudai, parengtas L’Oreal Poland and Baltic HUB ir Fabula. 

 

 

 

2022 06 27 Kategorija: Visos naujienos